Mestcode 120/ Mineralenconcentraat: De vervanger voor kunstmest!

Mestcode 120/ Mineralenconcentraat:   De vervanger voor kunstmest!

Wat houdt mineralenconcentraat in?

Mineralenconcentraat ontstaat door mest te scheiden in dikke en dunne fractie. De dikke fractie wordt veelal export waardig gemaakt. De dunne fractie wordt door omgekeerde osmose gescheiden in loosbaar water en mineralenconcentraat.  Een meststof met een gehalte van 7 tot 8 kilo stikstof en 8 tot 10 kilo kali en circa 0,5 kilo fosfaat per ton.

Voordelen van mineralenconcentraat (mestcode 120) op een rijtje:

  1. Goede vervanger voor kunstmest: Qua werking zou mineralenconcentraat de werking van kunstmest kunnen benaeren en daarmee een deel van de aanvoer van kunstmest kunnen vervangen wat voordeel zou kunnen hebben met betrekking tot de besparing van energie, kosten en grondstoffen.
  2. Telt niet mee voor gebruikersnorm: Het belangrijkste voordeel van het gebruik van mineralenconcentraat van een deelnemende producent is dat de gebruiksnorm voor dierlijke mest niet geldt voor het gebruik van mineralenconcentraat. Het mineralenconcentraat telt wel mee voor de gebruiksnormen voor fosfaat en werkzame stikstof. Voor de werkzame stikstof- en de fosfaatgebruiksnorm tellen de hoeveelheid stikstof en fosfaat voor 100% mee. De stikstofwerkingscoëfficiënt is 100%.
  3. Helpt mest overschot oplossen, door natuurlijke mineralen te gebruiken in plaats van kunstmest.

Mineralenconcentraat aanvoeren?

RVO heeft een nieuwe onderzoek mineralenconcentraat welke richt zich op borging en handhaving van bemesting met mineralenconcentraat. Als producent of gebruiker van mineralenconcentraat kunt u meedoen aan dit onderzoek.

Op de website van RVO vindt u meer informatie over het onderzoek van mineralenconcentraat en tevens hoe u met de pilot mee kunt doen. Bekijk eventueel deze pagina van RVO voor aanvullende informatie:

Informatie:

Gert Vlastuin kan u eventueel persoonlijk toelichting geven over de werkingen en eisen welke hieraan zijn gesteld. Neem gerust contact op via 0318-591523.

Wilt u meedoen aan het RVO onderzoek? https://mijn.rvo.nl/onderzoek-mineralenconcentraat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *